Mopokortti

Mopokortilla tarkoitetaan ennen 19.1.2013 myönnettyä M-luokan ajokorttia tai 19.1.2013 jälkeen myönnettyä AM-luokan ajokorttia erityisehdolla 120. Mopokortti on pakollinen vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille mopoilijoille. Mopokorttia ei vaadita, jos olet täyttänyt 15 vuotta ennen 1.1.2000.

Kevyen nelipyörän – joihin mopoautot kuuluvat – kuljettamiseen vaaditaan kuitenkin aina joko M-luokan ajokortti tai AM-luokan ajokortti erityisehdolla 121.

Mopokortin hankkiminen muuttui 1.6.2011
Vuoden 2011 kesäkuun alussa mopokortin (M) hankkiminen muuttui. Opetuksesta tuli pakollista ja kuljettajantutkintoon tuli teoriakokeen lisäksi myös käsittelykoe tai ajokoe.

Mopon ja mopoauton ajokortin hankinta muuttui 19.1.2013

Kaksipyöräisen mopon ja kevyen nelipyörän eli yleensä mopoauton ajo-oikeudet eriytyivät 19.1.2013. Mopoauton ajo-oikeutta ei enää saa tavallisella mopokortilla. Ennen 19.1.2013 suoritettu M-luokan kuljettajantutkinto oikeuttaa kuitenkin edelleen kuljettamaan sekä mopoa että kevyttä nelipyörää.

Mitä mopokortilla saa ajaa?
M-luokan ajokortilla, joka on myönnetty ennen 19.1.2013, saat ajaa kaksi- ja kolmipyöräisiä mopoja (enimmäisnopeus 45 km/h ja moottorin tilavuus 50 cm3) sekä kevyttä nelipyörää.

AM-luokan ajokortilla, joka on myönnetty 19.1.2013 jälkeen, saat ajaa kaksi- ja kolmipyöräisiä mopoja, kun ajokortissa on merkintä erityisehdosta 120. Kevyttä nelipyörää saat ajaa AM-luokan ajokortilla, jossa on merkintä erityisehdosta 121.

Pienitehoista polkimellista mopoa (enimmäisnopeus 25 km/h) saa ajaa ilman mopokorttia. Kuljettajan pitää silti olla vähintään 15-vuotias.

Rikkomukset rekisteriin
Mopoilijan liikennerikkomukset rekisteröidään. Toistuvat rikkomukset johtavat ajokieltoon. Jos mopoa kuljettaa ilman vaadittua ajokorttia, seurauksena on sakkoja. Lisäksi henkilölle ei voida myöntää ajokorttia ainakaan vuoteen. Näin myös esimerkiksi moottoripyörän tai auton ajokortin hankkiminen voi lykkääntyä.

Kesäkuun alussa 2011 mopokortin hankkiminen muuttui. Opetuksesta tuli pakollista ja kuljettajantutkintoon tuli teoriakokeen lisäksi myös käsittely- tai ajokoe.

Uudet vaatimukset koskevat kaikkia mopokortin suorittajia 1.6. jälkeen riippumatta siitä, milloin tutkinto on aloitettu.

Mopokortin hankkiminen

1) Paperit poliisille
Mopokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa. Sen myöntää poliisi.

Ajokorttilupaa haetaan asuinpaikan poliisilta. Hakemukseen tarvitaan:

  • lääkärintodistus tai nuorison terveystodistus
  • kaksi passivalokuvaa
  • huoltajien suostumus

Lisäksi täytetään lomake, jossa hakija ilmoittaa, ettei hänellä ole entuudestaan ajokorttia tai ajokieltoa. Samalla maksetaan ajokorttilupamaksu. Hakijalla on myös oltava vakituinen asuinpaikka Suomessa.

2) Opetus
Mopokoulutus sisältää teoria-, käsittely- ja ajo-opetusta. Ajo-opetusta voi antaa vasta kun oppilas on täyttänyt 15 vuotta. Opetuksen sisällöstä voi lukea opetussuunnitelmista.

Mopokoulutusta järjestävät autokoulut ja muut luvan saaneet kouluttajat. Opetuksen voi saada myös opetusluvalla.

3) Kuljettajantutkinto
Mopotutkinto on läpäistävä ennen mopokortin saamista. Kuljettajantutkintoon pääsee 15 vuotta täyttänyt ja ajokorttiluvan sekä opetuksen saanut henkilö. Tutkintoon ilmoittautuvan on esitettävä luotettava selvitys henkilöllisyydestä (esim. passi).

Mopotutkintoja järjestävät paikalliset kuljettajantutkinnon vastaanottajat. Ajan teoriakokeeseen voi varata sen jälkeen kun ajokorttilupa on myönnetty ja teoriaopetus on saatu. AM-luokan teoriakokeeseen voi osallistua kuukautta ennen säädetyn ikävaatimuksen täyttymistä.

Kaksipyöräisen mopon tutkinto sisältää teoria- ja käsittelykokeen. Kevyen nelipyörän tutkinto sisältää teoria- ja ajokokeen liikenteessä. Käsittely- tai ajokokeeseen pääsee vasta, kun vaadittava opetus ja teoriakoe on suoritettu.

Teoriakoe

Teoriakokeessa on sanallisia kysymyksiä ja liikennetilannetehtäviä.

Teoriakoe suoritetaan tietokoneella, joka opastaa, testaa ja antaa palautteen automaattisesti.

Sanallisissa kysymyksissä on aiheita mopoiluun liittyvästä paperisodasta (vakuuttaminen, rekisteröinti jne.), mopoilijan ja mopon varusteista ja mopolla ajamiseen liittyvistä liikennesäännöistä. Lisäksi sanallisissa kysymyksissä on 2 liikennemerkkitehtävää. Opettele siis liikennemerkit. Sanallisissa tehtävissä aikaa on käytettävissä 30 sekuntia/tehtävä.

Liikennetilannetehtävissä on mopoilijan näkökulmasta otettu liikenteestä kuvia. Liikennetilannetehtävissä aikaa on käytettävissä 10 sekuntia/tehtävä.

Käsittelykoe (AM erityisehdolla 120)

Kaksipyöräisellä mopolla suoritetaan käsittelykoe.

Käsittelykoe koostuu kolmesta tehtävästä ja mopon taluttamisesta:

  • Hidasajo
  • Portit
  • Hätäjarrutus

Käsittelykokeen suorittamiseen on varattu aikaa 15 minuuttia, joista tehtävien suorittamiseen 10 minuuttia.

Ajokoe (AM erityisehdolla 121)

Kevyellä nelipyörällä suoritetaan ajokoe liikenteessä.

Ajokokeen suorittamiseen on varattu aikaa 45 minuuttia, joista alkukeskustelu 5 minuuttia, ajaminen liikenteessä 30 minuuttia ja loppukeskustelu 10 minuuttia.

Tutkinnon vastaanottaja antaa todistuksen hyväksytysti suoritetusta tutkinnosta. Se oikeuttaa ajamaan AM-ajokorttiluokan ajoneuvolla yhden kuukauden ajan Suomessa, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varsinainen ajokortti toimitetaan postitse. Jos postitus ei ole mahdollista, niin kortin luovuttaa poliisi.

Lähde: www.trafi.fi

OTA YHTEYTTÄ

Keijo Lehtonen Oy

Puhelin: 019-688 3500
Fax: 019-688 3560

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

AUKIOLOAJAT

Ma-Pe 09.00 - 18.00
La 10.00 - 15.00


Muulloin sopimuksen mukaan.

LÖYDÄ MEIDÄT

Maisalantie 12
04600 Mäntsälä


>> Kartta